Pełny opis
Widok pełny Opis
Historia Vandoren Cane
Istnieje wiele ważnych czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas uprawy trzciny cukrowej, specyficzne cechy, w tym klimat, słońce, wiatr, gleba, które ożywiają trzcinę.
Potrzeba nie mniej niż czterech lat troski i uwagi, aby doprowadzić trzcinę do punktu, w którym może nosić prestiżową nazwę Vandoren. W pierwszym roku trzcina osiąga swój ostateczny rozmiar i średnicę. Pod koniec drugiego roku, po nabraniu ciała i siły, jest gotowa do zbioru.
Trzcina jest delikatnie cięta nożycami zaprojektowanymi tak, aby nie rozrywać włókien, kiedy soki są całkowicie nieruchome. Następnie trzcina jest rozbierana, cięta na 6-stopowe patyki i wystawiana na słońce, aby uzyskać złoty kolor. Trzcina jest wiązana i wysyłana do Vandoren's chronionego i wentylowanego magazynu, aby wyschnąć przez kolejne dwa lata przed rozpoczęciem produkcji.
Gdy trzcina jest już gotowa do produkcji, wykonuje się pierwsze cięcie, w wyniku którego powstają najbardziej szorstkie kształty, przygotowujące do przekształcenia w trzcinę. Te surowe kształty są fazowane z dokładnością do 1/100 mm, na podstawie modelu stworzonego przez Bernarda Van Dorena.
Każda trzcina ma swój własny charakter, od którego zależy wytrzymałość stroików. Żaden kawałek trzciny nie może być identyczny ze względu na charakter tego naturalnego produktu. Po ostatecznej kontroli, stroik jest stemplowany ze swoją wytrzymałością, otrzymuje logo Vandoren i jest umieszczany w ochronnym pokrowcu. Teraz stroiki są gotowe dla muzyków.
Specyfikacja
- Instrument dla: Kontrabassoon
- System instrumentu: Francuski (Buffet)
- Kraj pochodzenia: Francja
- Wysokość: 8,5 cm
- Głębokość: 2,7 cm
- Waga: 5g
Uwaga: Ten stroik jest przeznaczony do fagotu w stylu francuskim (Buffet), sprawdź tutaj wersję tego stroika w stylu Heckel.