Pełny opis
Widok pełny Opis
Historia Vandoren Cane
Jest tak wiele ważnych czynników, które należy wziąć pod uwagę przy uprawie trzciny cukrowej, specyficzne cechy, w tym klimat, słońce, wiatr i gleba, które sprawiają, że trzcina cukrowa żyje.
Potrzeba nie mniej niż czterech lat troski i uwagi, aby doprowadzić trzcinę do punktu, w którym może nosić prestiżową nazwę Vandoren W pierwszym roku trzcina osiąga swój ostateczny rozmiar i średnicę. Pod koniec drugiego roku, po nabraniu ciała i siły, jest gotowa do zbioru.
Trzcina jest delikatnie cięta nożycami zaprojektowanymi w taki sposób, aby uniknąć rozerwania włókien, gdy soki są całkowicie nieruchome. Następnie trzcina jest rozbierana, cięta na 6-stopowe patyki i wystawiana na słońce, aby uzyskać złoty kolor. Trzcina jest wiązana i wysyłana do Vandoren's chronionego i wentylowanego magazynu, aby wysuszyć ją przez kolejne dwa lata przed rozpoczęciem produkcji.
Kiedy trzcina jest już gotowa do produkcji, wykonuje się pierwsze cięcie, tworząc najbardziej szorstkie kształty w ramach przygotowań do przekształcenia w trzcinę. Te surowe kształty są fazowane z dokładnością do 1/100 mm, na podstawie modelu stworzonego przez Bernarda Van Dorena.
Każda trzcina ma swój własny charakter, od którego zależy wytrzymałość stroików. Żaden kawałek trzciny nie może być identyczny ze względu na charakter tego naturalnego produktu. Po ostatecznej kontroli, stroik jest stemplowany ze swoją wytrzymałością, otrzymuje logo Vandoren i jest umieszczany w ochronnym pokrowcu. Teraz stroiki są gotowe dla muzyków.
Specyfikacja
- Instrument dla: Oboe
- Wytrzymałość stroika: Soft
- Kraj pochodzenia: Francja
- Wysokość: 9 cm
- Głębokość: 1 cm
- Waga: 1g